Autor Wątek: Mikrotik i oryginalne oprogramowanie  (Przeczytany 503 razy)

sq5ccv

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 30
Mikrotik i oryginalne oprogramowanie
« dnia: Sierpień 11, 2016, 19:20:45 »
Witam
Czy da sie na oryginalnym oprogramowaniu RouterOs skonfigurowac noda hamnetu?

Pozdrawiam
Grzegorz

SP2ONG

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 758
    • HamNET PL Network
Odp: Mikrotik i oryginalne oprogramowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2016, 06:55:19 »
Tak tylko musisz przyjac lokalna architekture sieci typu "Access Point <-> Client" ( http://wiki.oevsv.at/images/1/13/SetUpBB.pdf ) zamiast technologi mesh network wiec wszyskie stacje lokalne musza pracowac w takim trybie czyli robisz to samo co w domu z routerem wifi ale na szersza skale.
Orginalne firmware Miktorik nie pozwala na dogrywanie pakietow obcych wiec dlatego tego na RouterOS nie uda sie zainstalowac OLSRD/ Batman,Babel itp
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2016, 07:02:38 wysłana przez SP2ONG »
73 Waldek

sq5ccv

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 30
Odp: Mikrotik i oryginalne oprogramowanie
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2016, 19:25:07 »
Czyli uzywanie tego w SP nie ma sensu, dzieki.

Pozdrawiam
Grzegorz

SP2ONG

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 758
    • HamNET PL Network
Odp: Mikrotik i oryginalne oprogramowanie
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2016, 19:43:04 »
Mozna uzywac rozne rozwiazania bo sieci lokalne moga miec rozne lokalne infrastruktury ktore mozna laczyc na brzegach sieci radiowych rozne topologie lub via amprnet bramki. Tak wiec wybor lokalnej topologii sieci moze byc w SP rozny i decyzja pozostaje tylko po stronie lokalnego srodowiska a gdby doszlo ze gdzies na styku lokalnych siec sa rozne topologie i chcemy obie loklane siec polaczyc radiowo nie ma z tym zadnych problemow aby zbudowac most radiowy dla routingu i tyle tak wiec nie nalezy tu sie sugerowac ze np w paru osrodkach w SP jest uzywana siec typu "mesh network". Kazda topologia ma swoje zalety i wady i sam lub wspolnie z lokalnymi userami musicie podjac decyzje co do toplogii bo to wtedy narzuci sie pewien trend sprztowo / firmware dla danej topologii.
Ja bawie sie sieci typu mesh netowrk bo ciekawi mi jej elastycznosc i taki typ sieci tez uzywany jest przez rozne srodowiska czy to krotkofalarskie (np http://www.aredn.org/ ) czy publiczne sieci np mozna zoabczyc to w wykazie:

http://battlemesh.org/AboutUs
73 Waldek

sq5ccv

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 30
Odp: Mikrotik i oryginalne oprogramowanie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2016, 19:55:08 »
Z tego co widze w watku o hamnecie w Warszawie to uzywany typ sieci to mesh takze musze pojsc w tym kierunku jednak  :)

SQ9IWE

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 185
Odp: Mikrotik i oryginalne oprogramowanie
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2017, 21:31:53 »
Odświeżę trochę temat  8)
Mikrotik z tego co pamięta ma "swój" mesh , zresztą jak to mikrotik lubi iść własną drogą  ;D

Nie zagłębiałem się puki co jest od strony praktycznej ale w teorii nie powinno być z tym problemu.

SQ9IWE

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 185
Odp: Mikrotik i oryginalne oprogramowanie
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2017, 21:46:46 »
Trochę stary opis http://mikrotik.net.pl/wiki/Routing_Layer-2_dla_sieci_typu_Mesh ale liczy że ładnie po polsku i można zobaczyć jak to wygląda wg Mikrotika  8)